Skip to content
Can't control your sweet tooth? Cake with strawberries.

Etkö pysty hillitsemään makeanhimoa? Tässä on maailmankuulun tiedemiehen vinkki, joka voi auttaa ehkäisemään pahimman

Jos yrität hallita painoasi, mutta himoitset silloin tällöin herkkuja, on olemassa temppu, jolla voit välttää makeiden herkkujen aiheuttamat mahdolliset ylimääräiset kilot.

Aloita tätä varten jokaisen aterian aikana syömällä kourallinen kuitupitoisia elintarvikkeita, pääasiassa vihanneksia. Nauti sitten proteiinipitoinen ruoka, kuten liha, kala, kananmunat tai makeuttamattomat maitotuotteet. Nyt on rasvojen vuoro, ja loppuun kannattaa jättää hiilihydraattipitoiset jauhotuotteet ja sokeripitoiset ruoat.

Temppu on peräisin Jessie Inchauspen uudesta maailmanlaajuisesta bestselleristä "Glukoosivallankumous", jokajulkaistiin alun perin maaliskuussa 2022. Fysioterapeutti, personal trainer ja elämäntapaneuvoja Kerli Djomina, joka on ollut mukana luomassa ICONFIT-urheiluravintoloita, suostui jakamaan käytännön kokemuksiaan kirjan näkemysten soveltamisesta.

Pidä verensokeri alhaisena

Kirja on helppotajuinen, ja Djomina suosittelee kaikkien ravitsemuksesta kiinnostuneiden lukemista. "Löysin kirjailijan Jessie Inchauspen teorian hänen Instagram-tilillään yli vuosi sitten, ja olen ottanut hänen suosituksensa käyttöön elämäntapaohjelmissani", Djomina kertoo.

Inchauspen kirjassa kerrotaan, että äkilliset verensokerin vaihtelut voivat aiheuttaa useita terveysongelmia, jotka voivat johtaa lihavuuteen.

Hiilihydraateista peräisin oleva glukoosi on elimistömme ensisijainen energianlähde. Keho varastoi glukoosia glykogeenin muodossa maksaan ja lihaksiin, mutta ne eivät voi varastoida glukoosia rajattomasti. Jos liikumme jatkuvasti ja käytämme glukoosivarastoja, kaikki on hyvin.

Jos emme kuitenkaan ole kovin aktiivisia ja varantomme ovat jo täynnä, mutta syömme edelleen lisää, elimistön ainoa vaihtoehto on varastoida ylimääräinen glukoosi triglyserideinä rasvasoluihin - rasvasolut laajenevat, ja kehon paino kasvaa hitaasti.

Toisaalta kuitu ja proteiini hidastavat hiilihydraattien imeytymistä. Jos niitä on jo ruoansulatuskanavassa, hiilihydraatit eivät pääse verenkiertoon yhtä nopeasti, ja verensokeri nousee hitaammin eikä nouse yhtä korkealle kuin pelkkiä hiilihydraatteja syödessä.

Miten syödä?

Klassinen alku-, pää- ja jälkiruokajärjestelmä, jossa aloitetaan salaatilla ja lopetetaan hiilihydraattipitoiseen jälkiruokaan, on täysin Inchauspen periaatteiden mukainen, Djomina toteaa.

Kuten mainittu, jos mahdollista, sinun tulisi aloittaa syömällä kuitupitoisia ruokia, sitten proteiinipitoisia ruokia, sitten rasvan lähde ja lopuksi hiilihydraatteja.

"Olen kokeillut tätä menetelmää aamiaista syödessäni. Teen usein munakkaan aamiaiseksi. Teen sen kanssa myös salaattia parsakaalista ja muista vihanneksista. Syön ensin salaatin ja sitten munakkaan", Djomina kuvailee. "Koska jokaiseen ateriaan pitäisi sisältyä myös hiilihydraattien lähde, kuten leipäviipale, syön sen viimeisenä. Olen huomannut, että tunnen oloni tällä tavoin tyytyväisemmäksi ja vatsani pysyy kylläisenä pidempään. Minulla on myös vähemmän mielihaluja."

Inchauspe kuitenkin korostaa, että näin tulisi tehdä, jos se on mahdollista. Ei ole järkevää purkaa hampurilaista tämän periaatteen noudattamiseksi. Tällaisessa tilanteessa olisi parempi käyttää jotain muuta keinoa pitää verensokeri alhaisena.

Kakku ja hedelmät

Jopa vihannekset, jotka suositellaan syötäväksi ensin lautaselta, sisältävät hiilihydraatteja, mutta niin vähän, etteivät ne nosta verensokeria kovin korkealle. Niissä on paljon enemmän kuitua, erityisesti juuresten sitkeissä osissa.

Tuoremehukaan, oli se sitten omena- tai porkkanamehua, ei kuitenkaan toimi samalla tavalla, koska kuitu on poistettu mehusta.

Hedelmät sisältävät paljon sokeria, joten Djomina suosittelee syömään niitä pääruoan jälkeen jälkiruokana eikä välipalana. Jos syöt hedelmiä välipalana, voit lisätä niihin proteiinia ja rasvaa, jotta verensokeri ei nousisi nopeasti.

Djomina ei myöskään suosittele makeisten napostelua lainkaan aterioiden välissä, vaan mieluummin aterian jälkeen, kuten meille on lapsuudessa opetettu.

"Jos himoitset kakkua, se kannattaa syödä jälkiruokana aterian jälkeen", hän sanoo. Syy on yksinkertainen: ruoansulatuksella on kiire imeä muita ravintoaineita, ja jälkiruoasta saaduilla hiilihydraateilla on vähemmän tehoa.

Edellinen artikkeli Mindful snacking is actually beneficial for health. Here's what you need to know
Seuraavassa artikkelissa Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää kollageenista